Što je mamografija?

Što je mamografija?

Rak dojke

Mamografija je rendgenski pregled dojki. Na mamografski pregled dolaze:
  • Žene koje sudjeluju u zdravstvenom pregledu, takozvanom skriningu.
  • Žene koje same osjete promjenu / čvorić ili imaju druge simptome u dojkama. One su u tom slučaju dobile uputnicu od liječnika.
  • Žene koje dolaze na godišnje kontrole nakon operacija

Kako funkcionira zdravstveni pregled sa mamografijom?

Prilikom mamografskog pregleda, prave se dva rendgenska snimka svake dojke iz dva različita kuta. Grudi se pritišću između dvije ploče u trajanju od nekoliko sekundi. Pritiskanje je potrebno kako bi se dobila jasna i oštra slika. Cijeli pregled je gotov za nekoliko minuta. Pregled obavlja osoblje posebno školovano za mamografiju.
Nakon mamografije, snimke pregleda liječnik radiolog, specijaliziran za mamografiju. Svaki mamografski pregled obavljaju dva različita liječnika radiologa. To se naziva dvostruki pregled - četiri oka vide bolje nego dva - i povećava sigurnost prilikom pregleda.
Događa se da se rendgenski snimak mora ponovo napraviti. Ako radiolog zahtjeva još snimaka ili u slučaju da se u dojkama otkrije promjena, pozivate se na daljnje snimanje i ispitivanje. Ako ste ponovno pozvani ne mora značiti da se sumnja na rak dojke.
Prilikom zdravstvenog pregleda sa mamografijom, odgovor se šalje izravno na kuću u roku od dva ili tri tjedna.

Prednosti i mane zdravstvenog pregleda sa mamografijom

Redovne zdravstvene kontrole s mamografijom omogućavaju da se u većini slučajeva rak dojke otkrije ranije nego što bi žena to sama mogla učiniti. Rak dojke koji se otkrije rano, rijetko je smrtonosan. Znanstvena istraživanja su pokazala da se smrtnost od raka dojke smanjuje za 30-45% zdravstvenom kontrolom sa mamografijom.

Nijedna metoda za otkrivanje raka dojke nije savršen, pa nije ni mamografija.

Na mamografskim snimcima se ponekad mogu vidjeti promjene za koje se prilikom bližeg ispitivanja može ispostaviti da nisu rak. To se događa u otprilike dva slučaja na 100 ispitivanja. Po pravilu je potrebno samo još nekoliko dodatnih mamografskih snimaka i eventualno jedan ultrazvučni pregled da bi se situacija razjasnila, ali ponekad je potrebno i uzimanje uzorka iglom i u rijetkim slučajevima manja operacija dojke.

Zdravstveni pregled sa mamografijom ne može otkriti sve maligne tumore - neki se pojave u intervalu između pregleda. Uzrok tome može biti to da se tumor brzo razvija ili da iz nekog drugog razloga nije uzrokovao druge promjene na mamografskim snimku.

Zdravstveni pregled sa mamografijom može otkriti rak dojke u vrlo ranoj fazi. Vjerojatno je da neće sve ove rane maligne promjene nastaviti razvijati u "opasan" rak. I pored obavljenog zdravstvenog pregleda sa mamografijom postoji, također, mali rizik da se otkrije takav rani rak koji bi se možda uvijek razvio u "opasan" rak.

Doza zračenja prilikom mamografskog pregleda je veoma mala. Ona se može usporediti sa zračenjem koje na nas emitira kozmos, zemlja i prirodna radioaktivnost u vašem vlastitom tijelu tijekom dva mjeseca. Prema Državnom institutu za zaštitu od zračenja, rizik od  posljedica je gotovo nepostojeći, čak i kod redovnih i ponovnih ispitivanja. Kada se dojke spljošte rendgenski zraci imaju kraći put kroz njih, što smanjuje već nisku dozu zračenja.
 
Sve promjene u grudima treba shvatiti ozbiljno i ispitati ih. Ako otkrijete promjenu u dojci trebate otići u dom zdravlja ili u kliniku za pregled dojki.
Primjer promjena u dojkama:
  • Nova kvržica u dojci ili promijenjen oblik dojke.
  • Uvučena koža ili bradavica.
  • Krvava ili prozirna tekućina iz bradavice.

Koliko je čest rak dojke?

Imati strah od otkrivanja raka je normalan. To čini rak dojke najčešćim oblikom raka kod žena. Otprilike svaka deveta žena oboli od raka dojke.

O liječenju raka dojke

Rak dojke se danas liječi s velikim uspjehom. Kroz zajedničke napore medicine, kirurgije i liječenja zračenjem dobivaju se sve bolji rezultati liječenja. Ako se rak dojke otkrije rano, liječenje može biti i blaže i efikasnije. Ponekad se tumori brzo pojavljuju. Zato neka vam postane navika da redovito same pregledati dojke.

Zdravstvenu uslugu potražite ovdje.