Održavanje oralne higijene

Održavanje oralne higijene

Održavanje oralne higijeneOdržavanje higijene usne šupljine navika je koju bi čovjek trebao svakodnevno provoditi tijekom čitavog života. Od presudne važnosti za održavanje oralnog zdravlja je sticanje te korisne navike u ranoj dječjoj dobi.U zdravim ustima zubi su čisti bez vidljivih ostataka hrane, a zubne desni su ružičaste i pri četkanju ne krvare.

Bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i mogučnosti prevencije, zubni karijes je još uvijek najraširenija bolest civilizacije, od koje boluje i do 90% pučanstva. Bakterijski plak koji se kod loše higijene nakuplja na zubima i rubu desni uzrokuje karijes i upalu. Kontrola zubnih naslaga i redukcija kariogenih bakterija predstavlja prvu razinu obrane u nastanku karijesa a pravilna i potpuna oralna higijena je najdostupnije, najučinkovitije i najjeftinije sredstvo za postizanje tog cilj.

Za svakodnevno provođenje higijene usta upotrebljavamo četkicu i zubnu pastu, a u ponudi  koju danas nalazimo na tržištu često se pitamo što odabrati, što će najbolje odgovarati. Nemaju svi pojedinci jednak oblik čeljusti, oblik zuba ili već moguće stomatološke intervencije, kao npr. zubne ispune, fiksne ili mobilne nadomjestke. U svakom slučaju, četkica sa manjom glavom, srednje tvrdoće i donekle elastičnijom drškom zbog lakše kontrole pokreta, odgovarat će većini. Međutim, upravo zbog tako velikog izbora, gdje često estetski dojam odlučuje u odabiru, bilo bi uputno konzultirati svog liječnika dentalne medicine koji će individualno procijeniti  koja vrsta četkice i paste najviše odgovara svakom pojedincu. Ukoliko je prisutan puni zubni niz, nema jače izražene nepravilnosti u postavi zuba, zubno meso se ne povlači i ne krvari, kružni pokreti malog radijusa srednje tvrdoće pastom koja sadrži fluor, biti će prihvatljiva u većini slučajeva. Kod povlaćenja zubnog mesa, koje se najčešće javlja kod ljudi koji imaju veliki oblik zuba u relativno malenim čeljustima pa se neki prije nošenja aparata za ispravljanje zubnopg niza moraju vaditi, liječnik će preporučiti mekanu četkicu i pastu koja sadrži manje abrazivnih sredstava. Pokreti pri pranju zuba i desni biti će lagano vibrirajući i usmjereni od crvenog prema bijelom. Ukoliko je već prisutna upala i gingiva krvari a pacijent se nalazi u parodontološkoj obradi, za preporučiti je četkanje mekanom četkicom laganim kružnim pokretima pri čemu vrlo pažljivo treba čistiti sve zubne površine, uključujući i desni kako bi se reducirao bakterijski plak koji je uzrokovao upalu i njegova prisutnost ne dozvoljava uspješnost terapije.

Održavanje oralne higijeneZubni konac predstavlja nezaobilazni alat pri postizanje besprijekorne oralne higijene i trebalo bi ga koristiti svakodnevno i nakon svakog obroka. Pri tome ipak treba paziti da se konac upotrebljava u ustima sa relativno dobrom oralnom higijenom kako se dodatno nebi meke naslage potiskivale pod gingivu i tako još pospješile brže napredovanje upalnog procesa u dublje dijelove parodonta. Također, u samom početku parodontne terapije nije preporučljivo koristiti konac. U toj fazi od velike koristi su malene interdentalne četkice koje izvanrednočiste sve zakutke do kojih se običnom četkicom ne može dosegnuti. Kada je parodontološka terapija pri kraju, upale više nema a pacijent je motiviran i surađuje, liječnik ili zubna asistentica demonstrira uporabu zubnog konca koji će sada doći do svog punog utjecaja na daljnje održavanje postignutih rezultata parodontološke terapije.

Uz mehaničko odstranjenje plaka, značajno poboljšanje oralne higijenea time i održavanje zdravih usta, može se očekivati tek upotrebom kemijski potpomognutih, antimikrobnih sredstava u pastama i tekućinama za ispiranje usta. Najučestaliji preparat na našem tržištu je klorheksidin (CHX), prisutan je u mnogim oblicima i zbog svog antibakterijskog i baktericidnog djelovanja, danas je prvo sredstvo izbora. Upotrebljava se za prevenciju gingivitisa, u sekundarnoj prevenciji nakon kirurških zahvata u fazi cijeljenja i tijekom potporne parodontne terapije.

Kao kemijska kontrola plaka i dopuna mehaničkom liječenju gingivitisa i parodontitisa najdjelotvornija je tekučina za usta Curasept ADS koja ne sadrži alkohol, ima 0,05% klorheksidina i 0,05% fluorida. Također, ADS (anti discolorating system) maksimalno umanjuje nuspojavu bojenja jezika i zuba.

Danas često vrlo visoko postavljeni estetski kriteriji lijepog i zdravog osmjeha podrazumijevaju i bijele zube. Na tržištu je poplava raznih kemiskih sredstava za postizanje "holivoodskog" osmijeha.Tu treba biti vrlo oprezan pa kao o načinu i primjeni osnovnih sredstava za efikasno održavanje oralne higijene, konzultirati svog liječnika prije nego se odluči za neki od brojnih načina izbjeljivanja zuba.

Zdravstvenu uslugu potražite u kategoriji Stomatologija.