GENContracept test - provjerite imate li povećani rizik za korištenje hormonske kontracepcije!

-20%
53,09 €
66,36 €
-20%
66,36 € 53,09 €
Ponuda istekla

Nedavno je Europska agencija za lijekove (EMA) stavila na snagu novu preporuku vezano uz propisivanje hormonskih kontraceptiva (dostupno na stranicama HALMED-a). Spomenuta preporuka upozorava kako je važno korisnice hormonskih kontraceptiva informirati o riziku za nastanak venske tromboembolije (nastanak krvnih ugrušaka u venama) koji je povezan s primjenom hormonskih kontraceptiva

S obzirom da primjena hormonskih kontraceptiva nosi rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u preporuci se ističe kako je izuzetno važno procijeniti razinu rizika kod svake žene uzimajući pritom u obzir sve individualne faktore rizika.

Genska predispozicija povećava rizik pri korištenju pilula

Poznato je kako neke žene nose gensku predispoziciju za stvaranje krvnih ugrušaka. Prisutnost genske predispozicije u kombinaciji s uzimanjem hormonskih kontraceptiva može višestruko povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Najčešći nasljedni čimbenici predispozicije za stvaranje krvnih ugrušaka su genske promjene (mutacije) faktora koji utječu na zgrušavanje krvi: faktor V (Leiden) i faktor II (protrombin).

Brojni dokazi pokazuju da uzimanje hormonske kontracepcije nosi povećan rizik za nastanak venske tromboembolije kod žena koje već imaju gensku predispoziciju uvjetovanu genima za  faktor II i V. Jedno od brojnih istraživanja na tom polju pokazalo je da uzimanje oralnih kontraceptiva nosi 5 puta veći rizik za nastanak krvnih ugršaka dok je za žene koje uzimaju oralne kontraceptive i ujedno imaju mutaciju u genu za faktor V taj rizik veći čak 32 puta.

GENContracept test možete napraviti u Genosu, bilo dolaskom osobno u laboratorij ili u privatnosti vlastitog doma pomoću Seta za uzimanje uzoraka za DNA testiranje. Testiranje se provodi analizom DNA iz brisa sluznice usne šupljine, a postupak uzimanje uzorka je potpuno bezbolan i traje svega 10-15 sekundi. 

GENContracept utvrđuje imate li povećani rizik za korištenje hormonske kontracepcije te test treba napraviti samo jednom u životu jer je informacija o riziku nepromjenjiva.

Napomene

  • Zdravstvenu uslugu moguće je koristiti odmah nakon kupnje.
  • Ponuda uključuje: GENContracept test
  • Cjenik zdravstvenih usluga možete pogledati ovdje.
  • Narudžbe na telefon:  01/2352-660
  • Zdravstvena usluga se smatra iskorištenom ukoliko je pacijent rezervirao termin, a nije došao ili otkazao 24 sata ranije.
  • Rok iskoristivosti zdravstvene usluge je 30 dana od datuma kupnje!
  • VAŽNO! Rezultati testiranja su gotovi nakon 10 radnih dana od uzimanja brisa.

GENOS DNA laboratorij

GENOS DNA laboratorij prvi je privatni DNA laboratorij u ovom dijelu Europe, a stalnim ulaganjem u znanstveno-istraživačke projekte pozicionirao se u vrh suvremene svjetske znanosti. Stručnjaci u Genosu znanstvena otkrića pretvaraju u nove proizvode i usluge dostupne na domaćem i međunarodnom tržištu. Genos sve analize provodi u svom suvremeno opremljenom laboratoriju u Zagrebu, a u ponudi su različiti DNA testovi iz područja forenzike, molekularne dijagnostike i nutricionistike.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak - Petak: 09-15:30h

Adresa i kontakt:

Hondlova ulica 2, Zagreb, Hrvatska | Karta
Telefon: 01/2352-660
info@genos.hr
http://www.genos.hr