Amniocenteza - uzimanje i genetsko testiranje uzorka plodne vode

-25%
99,54 €
132,72 €
-25%
132,72 € 99,54 €
Ponuda istekla

Briga o zdravlju djetata započinjem začećem djeteta!
Prenatalna dijagnostika obuhvaća dijagnostičke metode kojima se dokazuju ili isključuju kromosomske anomalije. Jedna od takvih metoda je amniocenteza kod koje se uzima mala količina amnionske tekućine, koja okružuje dijete u maternici. Najprije se napravi ultrazvučna pretraga najmodernijim 4D uređajem radi provjere položaja djeteta i posteljice. Koža iznad maternice se očisti antiseptičkom otopinom. Zatim se tankom iglom prolazi kroz kožu i abdomen (trbuh) u maternicu i uzima se oko 15ml plodne vode u kojoj se nalaze stanice djeteta te se potom analiziraju. Ta tekućina koja okružuje dijete sadrži nešto stanica djetetove kože, koje se proučavaju u laboratoriju kako bi se provjerili djetetovi geni i kromosomi.

Analizom plodne vode utvrđuje se tzv. kariogram djeteta, a to znači da se analiziraju svi kromozomi te se tako uz mongoloidnost (Sy Down) mogu utvridi i svi drugi kromozomski poremećaji.

Kome se predlaže amniocenteza?

 • Ženama koje će u predviđeno vrijeme poroda biti stare 37 godina ili više.
 • Ženama koje su već imale dijete s problemom kao što je Downov sindrom ili spina bifida.
 • Ženama (ili djetetovom biološkom ocu) koji i sami imaju kromosomski poremećaj ili onim roditeljima za koje se zna da postoji rizik da će imati dijete s nekom od rijetkih “metaboličkih” poremećaja.
 • Trudnicama u koji je kombinirani, double ili triple test pokazao povišeni rizik za Sy Down.
 • Trudnicama u čijih plodova je utvrđena anomalija djeteta povezana s kromozomskim poremećajima.

Također se može utvrditi i spol djeteta.
Postoji i više drugih testova koji se mogu napraviti s plodnom vodom, ali oni se provode jedino kad se zna da postoji rizik da će roditelji imati dijete s nekom od vrlo rijetkih bolesti.

Većina trudnica smatra amniocentezu neugodnom ali ne i bolnom. Samo uzimanje plodne vode traje do pola minute. Nakon postupka islijedeći dan mogu se osjetiti umjerena, povremena stezanja pa se preporučuje mirovanje.

Amniocenteza se radi između 16. i 20.tjedna trudnoće.

U poliklinici VILI u ugodnoj atmosferi dočekati će vas ljubazno osoblje te specijalisti s dugogodišnjim iskustvom. Najbolja preporuka su vrhunski stručnjaci koji svoj poziv obavljaju profesionalno i sa srcem.

"Test se može napraviti bilo kada u toku trudnoće, ali se smatra sigurnijim za fetus da se čeka bar do 15. tjedna trudnoće."
prof.dr.sc. Višnju Milković Latin, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije

Napomene

 • Zdravstvenu uslugu moguće je koristiti odmah nakon kupnje.
 • Ponuda uključuje: postupak amniocenteze.
 • Cjenik zdravstvenih usluga možete pogledati ovdje.
 • Najava 2 dana unaprijed na 01/4846-060, 01/4846-061.
 • Zdravstvena usluga se smatra iskorištenom ukoliko je pacijent rezervirao termin, a nije došao ili otkazao 24 sata ranije.
 • Rok iskoristivosti zdravstvene usluge je 30 dana od datuma kupnje!
 • VAŽNO! Analiza plodne vode se provodi pri HZZO-u, a nalazi su gotovi unutar 2 tjedna.

Poliklinika VILI

Polikliniku Vili osnovala je 1997. godine prof.dr.sc. Višnja Milković Latin nakon tridesetogodišnjeg iskustva kao voditelj Odjela za antnatalnu dijagnostiku u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova i Centra za perinatalnu medicinu Klinike za ginekologiju i porode KB Sveti Duh.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak - Petak: 9-18h

Adresa i kontakt:

Ilica 191, Zagreb, Hrvatska | Karta
Telefon: 01/4846-060, 4846-061
vili@poliklinika-vili.hr
http://www.poliklinika-vili.hr/