Analiza spolnih hormona FSH, LH, estradiol, testosteron i prolaktin

-40%
47,78 €
79,63 €
-40%
79,63 € 47,78 €
Ponuda istekla

Na vrijeme napravite analizu spolnih hormona, jer hormonalni poremećaj može biti za razlog za neplodnost kod žene i kod muškarca.

Hormonalni poremećaj može biti razlog za neplodnost i kod muškarca i kod žene. Npr. neplodnost testisa i slaba spermatogeneza kod muškaraca leži u nedostataku FSH ili LH, tako da se može pokušati liječiti hormonskom nadomjesnom terapijom. Najznačajniji događaj u reprodukciji je ovulacija, a njeno predviđanje predstavlja osnovu fertilnog perioda.

Na temelju nalaza spolnih hormona Vaš ginekolog će vam odrediti da li Vam je potrebna hormonalna terapija. Cilj hormonalne terapije kod žene je stimulacija i sazrijevanje jajne stanice i prskanje folikula – ovulacija. Redovnim transvaginalim ultrazvučnim pregledom (folikulometrija), moguće je odrediti optimalno vrijeme za spolni odnos (što bliže vremenu ovulacije) i mogućnost oplodnje postaje veća.

Analiza spolnih hormona (estrogen i progesteron), praćenje LH (luteinizirajući hormon) i vaginalni ultrazvuk u 90-95% slučajeva mogu odrediti dan ovulacije. U usporedbi sa tim, mjerenje bazalne temperature je od vrijednosti za određivanje ovulacije u 50% slučajeva.

FSH - folikulstimulirajući hormon koji se izlučuje u prednjem režnju hipofize, a u jajniku potiče rast folikula. Pokazuje rezervu jajnika - povišene vrijednosti upućuju na iscrpljenost jajnika, a vrijednosti veće od 10 IU/L vrlo su vjerojatno povezane s otežanom sposobnošću zanošenja.

LH - luteinizirajući hormon koji se u pravilu promatra zajedno s FSH. Ako je povišen, a FSH u granicama normalnih vrijednosti, najvjerojatnije je riječ o poremećaju u sklopu sindroma policističnih jajnika. Istodobno povišeni LH i FSH upućuju na prerano iscrpljenje jajnika.

E2 - estradiol, glavni ženski spolni hormon, kojeg luči folikul jajnika i pokazatelj je njegova rasta i sazrijevanja. Niske vrijednosti uz povišen FSH dodatno potvrđuju dijagnozu preranog iscrpljenja jajnika.

PRL - prolaktin je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Ima vrlo velik broj fizioloških učinaka, a najvažniji je regulacija stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije. Regulira reprodukcijski ciklus žene, a utječe i na metabolizam fetusa i majke. Ujedno je i stresni hormon, pa njegove vrijednosti variraju tijekom dana, ali i ciklusa. Zbog toga je vrlo bitno utvrditi je li riječ o privremenoj ili stalno povišenoj vrijednosti. Ako su vrijednosti u serumu stalno povišene, postavlja se dijagnoza hiperprolaktinemije. Stalno povišene vrijednosti mogu spriječiti trudnoću.

T - testosteron je muški spolni hormon koji se stvara u testisima i u manjim količinama u kori nadbubrežne žlijezde. Povećane vrijednosti kod žena zahtijevaju ozbiljnu obradu, jer su njegove vrijednosti povećane kod sindroma policističnih jajnika, ali i nekih drugih ozbiljnijih stanja.

Iako je kod mladih i zdravih žena koje imaju redovitu menstruaciju hormonski status u pravilu uredan, jednostavnost liječenja pojedinih njegovih poremećaja opravdava vađenje krvi i analizu spolnih hormona.

Laboratorij poliklinike Analiza Lab opskrbljen je suvremenom opremom, koja omogućuje pouzdan i siguran rad. Uz stručnost medicinskih biokemičara, napredna tehnologija laboratorija Poliklinike Analiza Lab omogućuje pružanje vrhunske usluge.

Napomene

  • Zdravstvenu uslugu moguće je koristiti odmah nakon kupnje.
  • Ponuda uključuje: laboratorijske pretrage spolnih hormona (FSH, LH, estradiola, testosterona i prolaktina).
  • Cjenik zdravstvenih usluga možete pogledati ovdje.
  • Najava 2 dana unaprijed na 01/2045-515.
  • Zdravstvena usluga se smatra iskorištenom ukoliko je pacijent rezervirao termin, a nije došao ili otkazao 24 sata ranije.
  • Rok iskoristivosti zdravstvene usluge je 30 dana od datuma kupnje!
  • VAŽNO! Zdravstvenu uslugu je moguće iskoristiti radnim danom od 7:00 - 17:00h. Dolazak se obavlja u 2. – 5. danu menstrualnog ciklusa: LH i FSH, prolaktin, estradiol i testosteron.

Poliklinika Analiza Lab

Laboratorij poliklinike Analiza Lab opskrbljen je suvremenom opremom, koja omogućuje pouzdan i siguran rad. Uz stručnost medicinskih biokemičara, napredna tehnologija laboratorija Poliklinike Analiza Lab omogućuje pružanje vrhunske usluge.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak - Petak: 07-19h i Subotom: 08-13h

Adresa i kontakt:

Kašinska ulica 27d, Sesvete, Hrvatska | Karta
Telefon: 01/2045-515
info@poliklinika-analizalab.hr
http://www.poliklinika-analizalab.hr